100 soruda kalite

Başlatan _eyyubi_, Eylül 15, 2013, 02:17:39 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

_eyyubi_

100 soruda kalite ile ilgili bilgileri hemen indirebilirsiniz.

link

efemak

Konuya ben de şöyle bir katkıda bulunayım =)

10 Adımda ISO
ADIM 1

ISO 9000 Standardının belirlenmesi ve Toplam Kalite Yönetim Ekibinin oluşturulması.ISO 9000, ISO 9002 ve ISO 9003 standartları arasından kuruluşun süreçleri ve faaliyetleri dikkate alınarak seçim yapılır. ISO 9001 ile ISO 9002 arasındaki belirgin fark, tasarımdır. ISO 9003 ise test safhasını dikkate alır.

ADIM 2

Kurumun mevcut durumunun tespiti.ISO 9000 kayıt sürecinin başlangıcında, kurumun mevcut durumunun değerlendirilmesi faydalı olur. Formel bir Toplam Kalite sistemi olmayan kuruluşlar sıfırdan başlayarak ISO kurallarına tam uygun bir sistemi organize etmelidir. Bu kapsamda, bütün işlem ve hizmetlerin, kalite güvence sistemine uygun olarak belgelendirilmesi yapılması ve gerektiğinde kaliteyi geliştirecek proses değişikliğine de yer verilmelidir.

ADIM 3

Eğitim programının uygulamaya konulması.Uygulama sürecinin çeşitli safhalarında değişik biçim ve seviyelerde eğitim gereklidir. Kurumda çalışanların tamamı işinin fonksiyonuna ve kalite süreciyle olan ilişkisine bağlı olarak değişen oranlarda eğitim alırlar. ISO 9000 kalite güvence sistemi geliştirme sürecinde genel olarak aşağıdaki eğitimler verilir.

· ISO başlangıç eğitimi,
· Kalite El Kitabı hazırlamaya yardımcı olma eğitimi,
· İç Tetkik eğitimi,
· İstatistiksel Proses Kontrolü eğitimi,

ADIM 4

Kalite El Kitabının hazırlanması ve İş Akış Şemaları.Kalite El Kitabı ISO 9000 kaydının esasını oluşturur. Söz konusu doküman, çalışanların tamamının kaliteden haberdar olmasını ve eğitimini sağlayan bir kaynaktır. Bu maksatla, kalite el kitabı taslağı, uygulama sürecinin mümkün olduğu kadar erken safhasında hazırlanmalıdır. Kitabın bölümleri, kalite yöneticisi tarafından değil, her bir faaliyetten sorumlu yöneticiler veya çalışanlar tarafından hazırlanmalıdır. Böylece, el kitabının faaliyetlerinin gerçek resmini yansıtması sağlanır.Taslak çalışma, görüşlerini almak ve düzeltmek için bütün çalışanlara gösterilmelidir. Daha sonra, proje yöneticisi, el kitabının ISO 9000 standardının şartlarına uygun olmasını sağlamak için sanki tetkikçiler tarafından değerlendiriliyormuş gibi değerlendirilmelidir.

ADIM 5

Prosedürlerin yazılması ve belgelerin toplanması.ISO 9000 kaydının sağlanmasında doğru ve eksiksiz belgeleme çok önemlidir. Kalite güvence sistemi geliştirilirken, uygulanan bütün unsurlar, ihtiyaçlar ve hazırlıklar yazılı politikalar ve prosedürler biçiminde, sistematik ve sıralı bir biçimde belgelenmelidir.Uygulamaya uygun olması için, belgelendirme kapsamına sınır konulması gerekir. TS-EN 9000, her şeyin belgelenmesini istememektedir. Böylece, sadece standardın kapsamına giren alanların ele alınması gerekir.Ayrıca, ISO 9000 e uygunluğu kanıtlayacak gerekli belgelerin konu dışı prosedür ve hizmetler ile karıştırılmayarak, bunların tetkikçi ve müşterilerin kolayca ulaşabilmelerini sağlayacak ayrı bir dosyaya konulması gerekir.Bu maksatla, çok düzenli dosyalama sistemi oluşturmak en iyisidir. Belgeler; misyon, politikalar, politikaları destekleyen prosedürler ve politikaların nasıl uygulanacağını gösteren iş talimatlarıdır. Proseslere ilişkin olmayan kayıtlar ek olarak El kitabının arkasına konulmalıdır. Mesela, El Kitabı kalite komitesinin prosedürleri ayda bir gözden geçireceğini belirtiyorsa, bu toplantıların tutanakları ayrı dosyalarda bulundurulmalıdır.

ADIM 6

İç Kalite Tetkik Sisteminin oluşturulması.İç tetkikin yapılmasındaki maksat, kalite güvence sisteminin beklentiler doğrultusunda çalışıp çalışmadığının belirlenmesidir. En az 3 ayda bir gözden geçirme ve en az yılda iki defa tam tetkik olarak, düzenli olarak tetkik edilen bir sistem, gelişmesinin değerlendirilmesine ve hangi değişikliklerin yapılması gerektiğinin anlaşılmasına imkan sağlar.

ADIM 7

İç tetkiklerde bulunan eksiklerin düzeltilmesi.İç tetkikler, tespit edilen eksikliklerin tamamlanmasını ve gerçek tetkikten önce bunların düzeltilmesini sağlar.

ADIM 8

TS-EN-ISO 9000 Kayıt müracaatı ve Ön tetkik sonucu.ISO 9000 e kayıt olmak istenen zamandan ne kadar önce bu müracaatı yapmak gerektiğine ilişkin kesin bir ifade kullanmak zordur. Kurum, kalite güvence sisteminin bir tetkike hazır olduğunu hissettiği takdirde, bu süre 8 ay ile bir yıl arasında değişir.Tetkik kurumu, tetkik müracaatı yapılınca organizasyonun hizmet ve prosedürleri hakkında bilgi temin eden bir anketin doldurulmasını ister. Söz konusu anket, tetkikçinin tetkiki başlatmak için gerekli ilk planları yapmasına yardımcı olur.Genellikle bu anketten sonra kuruluşa ilk ziyaret yapılır. Bu ziyaret, tetkik işleminin prensipleri hakkında bilgilendirme ve bazı sorular sorma şansını verir. Tetkikçi de ilgileneceği fiziksel parametreleri kontrol etme imkanı bulur.Tetkik kurumu, yaptığı ön tetkik ve inceleme sonucunu, düzeltilmesi gereken hususları bir rapor halinde kuruluşa bildirir.

ADIM 9

Ön tetkik eksiklerinin düzeltilmesi.Tetkik işlemlerinin tamamlanması normal olarak günlerce sürebilir. Bazı eksiklikler, uygun davranışlarla hemen düzeltilebilir. Benzer şekilde de bazı eksikliklerin düzeltilmesi bir süreci gerektirebilir.

ADIM 10

ISO 9000 Belgesinin alınması.Kayıt işlemi tamamlanıp, ISO listesinde kurumun ismi yer aldıktan sonra, bu bilgi kamuoyuna duyurulabilir.

_eyyubi_


deirym

Verilen ilk link patlamış da yenisi koyulabilir mi?