Ana Menü

honlama

Başlatan (gökhan), Nisan 05, 2010, 09:27:29 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

(gökhan)


Bu teknik, toz haline getirilmiş aşındırıcı taneciklerden oluşan taşların, iş parçasının yüzeyine sürekli temas ettirilerek düzgün yüzey kalitesi ve ölçü tamlığı elde edilmesi için düşük hızda yapılan talaş kaldırma işlemidir. Honlama tekniği ile deliklerdeki koniklik, çan eğrisi şeklindeki form hatası, deliğin diklik hatası ve arka arkaya gelen deliklerdeki eksen kaçıklığı hataları da düzeltilmektedir. Honlama yapılacak en küçük çap 1,6mm en büyük çap 760mm yi bulmaktadır. Honlama taşları 10-100N/cm2 lik basınçla ve Kesme hızı ile 5m/sn iş parçasının yüzeyine bastırılır. Talaş alınan yüzeydeki sıcaklık 100derecenin üzerine çıkamaz. Honlama tezgâhları yatay milli ve düşey milli tezgâhlar olarak 2grubu ayrılır. Honlama tekniği daha çok silindirik içi yüzeylere, ayrıca silindirik dış yüzeylere ve düzlem yüzeylere de uygulanan bir tekniktir. Bu teknik dönme ve öteleme hareketleri ile uygulanmaktadır. Honlama başlığı gövde ve gövdenin çevresinde bulunan 3–12 adet honlama taşı ile aşındırma özelliği olmayan kılavuzlardan meydana gelmektedir. Honlama tekniğinde alınacak talaşın miktarı ile ilgili genel kural, iş parçasında bulanan hatanın 2katı kadar talaş almaktır. Bir delikte 0,05mm ovallik veya koniklik varsa 2x0,05 mm = 0,1mm talaş alınacak demektir. Bu teknik ile 0,01 – 0,3mm arasında talaş kaldırılır. Honlama başlıkları işlenecek olan deliklerin ölçülerine göre farklı çaplarda olmaktadır. Honlama tekniği genellikle deliklerin iç yüzeylerine valflerin yüzeylerine rulman bileziklerinin yüzeylerine ve silindirik dış yüzeylere uygulanır.

Tekniğin uygulanması
Başlangıçta işlenecek delik çapından küçük olan honlama başlığı dönme ve öteleme hareketi yaparak deliğin içerisine doğru ilerletilir. Honlama başlığı işlenecek olan deliğin içerisine girdikten sonra başlığın genleşme sistemi taşları yüzeye temas ettirir. Honlama işlemi istenen ölçü tamlığı ve yüzey kalitesi elde edildiği zaman otomatik olarak kesilmelidir. Honlama işlemi işlenecek yüzeyin özelliğine göre silindirik ve düzlem yüzey honlama olarak honlama boyuna göre de uzun honlama ve kısa honlama olarak 2 ye ayrılmaktadır. Honlama taşının uzunluğu ile honlanacak yüzeyin uzunluğu arasında I > L bağıntısı olmalıdır. Honlama başlığı işlem esnasında işlenen yüzeyden bir miktar dışarı çıkacak şekilde çalışmalıdır. Boyu kısa olan parçalarda taş her işlemde U = L / 3 değeri kadar işlenen yüzeyden dışarı çıkacak şekilde çalışır. Taşın ekseni doğrultusunda yaptığı hareketin stroku H = 0,8L dir. Dönme hareketini motordan alan taş öteleme hareketini ya tezgâhtan alır veya elle hareket ettirilir. Honlama
İşleminde çevresel hız ( Vu) , öteleme hızı (Va) , olarak alınırsa kesme hızı Vc olur.
1.Honlanan parçanın malzemesi: Dökme demir ve yumuşak malzemeler yüksek hızla honlanır.
2.Honlanan parçanın sertliği: Sert parçalar düşük hızla honlanır.
3.İstenen yüzey kalitesi: Kaba yüzeyler yüksek hızla honlamaya uygun taşla honlanır.
4.Başlıktaki taş sayısı ve taş genişliği: İşlenen yüzeyin birim alanına düşen taş alanı ile çevre hızı azalır.
5.Yüksek çevre hızı daha düzgün yüzey kalitesi vermektedir.

Honlama işleminde elde edilen yüzeyin kalitesi honlanan yüzeyde meydana gelen çapraz çizgilerin açısına bakılarak tespit edilir. Çapraz honlama çizgilerinin arasındaki açı önemlidir. Ve belirli değerler arasında olması istenir. Çapraz açısının 20-45derece arasında olması yüzey kalitesinin uygun olduğunu göstermektedir.
Çapraz açısı çevresel hız (Vu) ile öteleme hızının Va oranına bağlıdır. Vu = Va olduğu zaman çapraz açısı 90derecedir. Vu >Va olunca çapraz açısı 90dereceden küçük olmaktadır. Motorların silindirleri biyel kolları vanaların yüzeyleri bilyeli ve makaralı yatakların yuvarlanma yolları ve hidrolik valflerin gövdeleri honlama tekniği ile işlenir.

Honlama taşının uyguladığı basınç

Ps = F / A

Ps = Özgül presleme basıncı N/cm2 A = Taşın yüzey alanı (cm2)

F = Yüzey alanına gelen kuvvet (N)


Honlama taşları
Honlama işleminde kullanılan taşların aşındırıcı tanecikleri elmas, CBN (kübik boron nitrür), seramik, silisyum karbür ve alüminyum oksit olabilir. Taneciklerin büyüklüğü 36-600mesh arasıda değişmektedir. Grit/mesh size aşındırıcı tanecikleri ayırmada kullanılan ince kum eleğindeki bir gözün ölçüsüdür. Genellikle 120-320mesh arası daha çok tercih edilmektedir. Silisyum karbür taşlar dökme demir ve metal olmayan malzemelerde, alüminyumoksit taşlar daha çok çelik malzemelerde, CBN taşlar yumuşak veya sert bakır alaşımlarında ve zirkonyum honlamada, elmas taşlar metal karbürlerinde, seramik, cam, dökme demir, pirinç, bronz malzemelerde ve nitrürlenen yüzeyleri honlamada kullanılmaktadır. Et kalınlığı fazla olan krom kaplanmış yüzeylerle, çok sert olan çelik malzemelerin ve sert metallerin honlamasıda elmas taşlarla yapılmaktadır. Taneciklerin büyük veya küçük olmasına göre yüzey pürüzlülüğü Ra= 0,1–0,8 mikron arasındadır. Alüminyumoksit ve silisyumkarbür taşların maliyeti düşük, elmas taşlar bunların 20 katı kadar pahalıdır. Tanımlamada aşındırıcı taneciğin gereci, tane büyüklüğü, birleştirme maddesinin sertliği ve birleştirme maddesi belirtilir. Bu teknikde elde edilen yüzeyin kalitesi, honlama taşını meydana getiren taneciklerin büyüklüğüne bağlıdır. Kaba honlama işleminde 36-150mesh, orta honlamada 150-400mesh ve mikro honlama da denen ince honlamada 400-600mesh büyüklüğünde taşlar kullanılır. Honlama taşının tane büyüklüğü, yüzeye uygulanan basınç ve kesme hızı, yüzey kalitesini etkileyen en önemli faktörlerdir. Honlama başlığını eksenlemek amacı ile kullanılan kılavuz parçalar, aşınmaya dayanıklı bronz, dökme demir, sinter metal veya plastikten yapılmaktadır. Honlama taşını oluşturan aşındırıcı taneciklerin birleştirilmesi için, birleştirme maddesi olarak seramik kili, yapay reçine, mantar, karbon nitrat ve bazı metaller kullanılır.

İnce honlama tekniği
Bu tekniğin amacı taşlama ve tornalama işleminden sonra, işlenen parçaların yüzeyinde kalan lekeleri temizlemek, geometrik eşitsizlikleri düzeltmek, taşlama işleminden sonra yüzeylerde oluşan gerilme ve yanmaları ortadan kaldırarak yüzeyin bütünlüğünü yeniden sağlamaktır. Kısa kurslu honlama da denen ince honlama tekniği, krank millerinin muylularına ve rulmanları hareket kanallarına uygulanmaktadır. Bu teknik ile Ra 0,05–0,1 mikron pürüzlülük değeri arasında yüzey kalitesi elde edilmektedir. Mikro honlama tekniği de denilen ince honlama tekniğinde, tanecik büyüklüğü 400-600mesh olan taşlar kullanılır. Honlama taşı bir dakikada 1–6 mm kurslu, 400 kadar titreşim yapmaktadır. Honlama taşları 10-40N/cm2 basınçla temas ederek talaş kaldırır.

Honlama tekniğinde soğutma
Honlama işleminde kullanılan kesme sıvıları kükürtlü madensel yağlar veya gaz yağı karışımlı ince yağlardır.

Kesme sıvısının kullanımı ve görevleri:
1- Soğutma sıvısı doğrudan honlama taşı üzerine akıtılır. Böylece taşların üzerinde çamurlaşma olmaz ve taş taneciklerinin arasındaki talaşlar rahatça temizlenir.
2- Honlama işlemi yapılırken meydana gelen sıcaklık, soğutma sıvısı sayesinde işlem yapılan bölgeden uzaklaştırılır ve böylece ince parçaların çarpılması önlenir.
3- Soğutma sıvısı, iş parçası ile honlama taşı arasında yağlama görevi yaparak sürtünmeyi azaltır.
4- Düzgün yüzey kalitesi istenen yüzey pürüzlülüğü elde edilir.
Honlama tekniğinde ölçü kontrolü:

1- Tampon mastar ( elle kontrolde kullanılır)
2- Havalı mastar
3- Ayar bilezikli
4- Açma bilezikli
5- Çubuk mastar                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      alıntıdır

asdfgh1980

slm dostum shoow peen il honlama aynı şey değil mi? bilgilendirir misin?